Over mij – Simon de Bont

Mijn naam is Simon de Bont, productontwikkelaar en eigenaar van Symbiosis Product Development. Ik vertel je graag meer over mij, mijn ontwikkeling tot product ontwikkelaar en het ontstaan van Symbiosis.

Mijn leven lang ben ik al bezig met dingen maken, uit elkaar halen en kijken hoe iets werkt, dingen bedenken, met mijn handen bezig zijn.

In 2008 heb ik de studie Industrieel Product Ontwerp afgerond aan de Fontys hogeschool in Venlo en ben ik na een korte oriëntatie terecht gekomen bij een kunststof spuitgietbedrijf met een sterke focus op ontwikkeling.

Hier ben ik aan de gang gegaan als product engineer. Al snel ben ik andere taken erbij gaan doen zoals het begeleiden van de productiegereedschappen (matrijzen). Ook het begeleiden van de productiestart en matrijstesten bij de gereedschapsmakers op verschillende plekken op de wereld heb ik verzorgd.

In korte tijd ben ik als projectleider deze werkzaamheden verder uit gaan bouwen. Hierbij ben ik ook snel assemblage inrichting, automatisering, opzet kwaliteitsdocumentatie en innovatietrajecten gaan begeleiden en uitvoeren.

Naarmate de organisatie groeide in zowel productie als ontwikkel capaciteit ben ik hier een steeds meer sturende rol gaan innemen.

Naast projectleiding heb ik een stuwende rol gehad in een aantal innovatietrajecten. Hierbij kan gedacht worden aan het integreren van elektronica in onderdelen, het verantwoord toepassen van bio-polymeren en additieven en het combineren van verschillende materialen tot composieten met bijzondere eigenschappen.

Over Symbiosis – Product Development

Na mijn tijd als engineer, projectleider en innovatiekracht heb ik besloten dat ik een nieuw avontuur aan wilde gaan in de vorm van een eigen engineering/ ontwikkelbureau.

Met deze stap kom ik nog meer midden in het proces van productontwikkeling terecht, en kan ik mijn interesse en capaciteiten nog verder uitbreiden.

De focus ligt nog wel op productontwikkeling in kunststof en alle hierbij relevante processen van tooling design tot automatisering en productie opstart. Ondertussen ben ik ook bezig met onder andere (speciaal)machinebouw, metaalconstructies, houtbewerking, composietverwerking en diverse andere gebieden/disciplines.

Wat mij motiveert in mijn werk is elke dag nieuwe dingen ontdekken, geheel in het straatje van mijn eigen vakgebied, maar nog liever bij mijn opdrachtgevers. Elke keer als ik met een nieuw project bezig ga ontdek ik weer een nieuwe niche in de rijke wereld van de maakindustrie, en deze kennis neem ik weer mee naar volgende vraagstukken.

Ik probeer in mijn werk steeds een zo passend mogelijke oplossing te vinden voor elke keer weer een nieuwe uitdaging, waarbij eenvoud en vernieuwing voorop staan.

En verder…

Ik ben geboren in 1985 in Eindhoven, en ben hier ook opgegroeid. Op de middelbare school heb ik de profielen natuur&techniek en natuur&gezondheid gedaan. Als kind en nu nog steeds ben ik graag met mijn handen bezig, en houd ik van buiten zijn, in de natuur. Ik heb gelukkig nog veel in de modder gespeeld, heb me heel vaak gestoten, geschuurd, gesneden, geschaafd tijdens mijn ontdekkingstochten, en wil dit ook graag doorgeven aan volgende generaties.

Ik ga graag met mijn gezin de bossen in, op vakantie vaak met de tent, ergens in bergachtig gebied. Ik klim graag (boulderen), vaak binnen en als de kans zich voor doet in het buitenland ook buiten. Ik loop graag hard, en ik ga graag met de mountainbike de berg op, en nog liever af.

Ik heb één zoon en met zijn drieën vormen wij een klein maar fijn gezinnetje. Samen zijn we o.a. Lego aan het herontdekken, wat ongetwijfeld mij als kind ook heeft getriggerd om na te denken over constructies en bewegingsprincipes.